کمبود فضای سبز در شهر
امروزه شهرها دچار آلودگی های گوناگونی شده اند. با افزایش آپارتمان ها و سازه های بلند ، فضاهای سبز به تدریج کاهش یافته و بی شک همین امر یکی از دلایل اصلی آلودگی هوا می باشد. در سال های اخیر، با توجه به بالا بودن ارزش زمین و املاک در شهر و اهمیت توسعه فضای سبز ، طراحی و ساخت و ساز روف گاردن یا بام سبز در بین مردم بسیار محبوب شده و طرفداران بسیاری پیدا کرده است. روفگاردن در بسیاری از ساختمان ها اجرا می شود و ویژگی های منحصر به فردی دارد.
همچنین مزایای اقتصادی فراوانی برای شهروندان شهرها خواهد داشت. ایجاد فضای سبز و روف گاردن در سطح بام می تواند آلودگی شهرها ( آلودگی هوا ، آلودگی صوتی و …) را کاهش دهد. فضای سبز بام (بام سبز) از هدر رفتن انرژی ساختمان جلوگیری می کند. یک فضای دلنشین و پارک منحصر به فردی برای ساکنان ساختمان بوده تا اعضای خانواده با طی کردن یک دقیقه تا بام خود، به فضای دلنشین و دنج برسند و ساعات خوشی را در کنار هم سپری کنند.
انواع کارکرد های روف گاردن :
تولید مواد غذایی _ کنترل دما از طریق جذب گرما _ مزایای هیدرولوژیکی _ معماری فضای مسکونی و اداری.
مهندسین و فعالین حوضه ساختمان با ایده های مختلف ، فضای سبز شهر را افزایش داده و با بهبود وضعیت آب و هوا و کاهش آلودگی ها، نقش موثری در کیفیت زندگی شهروندان ایفا می کنند.
ساختمان هایی که سطح زیادی را برای ساخت و ساز در نظر گرفته اند برای جبران کمبود فضای سبز ، با اجرای روف گاردن آن را جبران می کنند. با اجرای روف گاردن و ایجاد فضای سبز میزان سطح اشتغال فضای سبز به طور قابل توجهی افزایش یافته و کمبود آن جبران می شود.
در ادامه این مقاله به بررسی ضوابط و قوانین شهرداری جهت اجرای روفگاردن می پردازیم.
دیدگاه شهرداری نسبت به اجرای بام سبز
قوانین شهرداری افراد را برای ساخت روف گاردن در شهرها تشویق می کند ، مجوز اجرای بام سبز بر عهده کارفرما بوده و می بایست مجوز های لازم را از شهرداری ناحیه ای که ساختمان در آن قرار دارد، اخذ نماید.
برای ساخت بام سبز در شهر ها به بسته های تشویقی و حمایتی شهرداری جهت افزایش انگیزه ی ساخت روف گاردن نیاز داریم.
شهرداری معمولا افراد را به ایجاد بام سبز تشویق کرده و به اجرای روف گاردن در ساختمان ها علاقمند می کند.
تمامی شهرداری ها از اجرای روف گاردن و بام سبز حمایت کرده و بنا بر هر شهر و منطقه مشوق هایی برای اجرای بام سبز در نظر می گیرد.
از جمله طرح های تشویقی شهرداری برای اجرای روف گاردن : اخذ عوارض کمتر ، افزایش تراکم ساخت و مشوق های مالیاتی
با ساخت بام سبز در سطح شهر ، همه افراد از مزایای بسیار روف گاردن بهره مند خواهند شد.
جهت افزایش انگیزه ی ساخت روف گاردن یا باغ بام در افراد و کارفرمایان ، شهرداری تعیین نمود متقاضیان طراحی و اجرای روف گاردن می توانند به ازای هر واحد ، 5 متر از فضای باز ساختمان (به شرط اجرای 3 برابر فضای سبز در پشت بام ساختمان ) کم نمایند.
با وجود تشویق شهرداری به اجرای بام سبز ، افراد نمی توانند بدون در نظر گرفتن قوانین و ضوابط تعیین شده اقدام به ساخت آن نمایند و همه می بایست جهت شروع کار طبق قوانین شهراری ، مجوز را دریافت کنند و بعد نسبت به اجرای روف گاردن اقدام کنند.
ضوابط و قوانین شهرداری جهت اجرای بام سبز
- به ازای هرمترمربع فضای سبز گسترده ی روف گاردن ، یک مترمربع به وسعت مجاز افزوده خواهد شد.
- به ازای هرمترمربع فضای سبز نیمه متراکم ، به وسعت مجاز به وسعت مجاز دو متر مربع اضافه خواهد شد.
- به ازای هرمتر مربع فضای سبز متراکم ، سه متر مربع به وسعت مجاز اضافه خواهد شد.
باید توجه داشت که اگر در مورد بام سبز و فواید آن برای شهروندان اطلاع رسانی و فرهنگسازی نشود، با داشتن ضوابط و قوانین استاندارد، باز هم موفق نخواهیم بود.
صدور مجوز شهرداری جهت اجرای روف گاردن برای ساختمان هایی که فرمان اجرا داشته اند هم امکان پذیر است:
ساختمان هایی که پیش از این فرمان ساخت را دریافت نموده اند و پس از آن تصمیم به اجرای روف گاردن می گیرند، میتوانند به شهرداری مراجعه کرده و برگه دستور روف گاردن را دریافت نمایند و به فرمان ساخت ساختمان الحاق نمایند.
به این ترتیب مجوز روف گاردن به پروانه ساختمانی قبلی که از قبل صادر شده بود درج می گردد. (ضوابط فنی مورد تایید مهندسان برق ، سازه ، تاسیسات و معماری در برداشته باشد.) هم چنین جزئیات اجرایی طرح روف گاردن به منظور رفع مشرفیت و عدم مزاحمت برای همسایگان، به ویژه طبقات پایین بام در نظر گرفته شود.
برنامه های آتی شهرداری ها:
اختصاص دادن قسمتی از فضای زمین ها به فضای سبز لازم بوده و به تصویب رسیده و در آینده ای نه چندان دور در اکثر مناطق اجرایی خواهد شد.