فضای سبز چه تاثیراتی در زندگی انسان دارد؟
افزایش یا کاهش فضای سبز در محوطه سازی مجتمع مسکونی ، در میزان رضایت ساکنین در ساختمان های بلند مرتبه مسکونی چه رابطه ای دارد؟
در دوران معاصر ارتباط بین انسان و طبیعت، بیش از پیش احساس می شود.
انسان امروزی به واسطه زندگی صنعتی و تنش های ناشی از زندگی شهری و تبعات آن و وسعت گرفتاری های روزمره و پایین آمدن سرانه فضای سبز در معرض تآلمات گوناگون روانی است.
تاثیر روانی فضای سبز به عنوان مرهمی برای تسکین آسیب های ناشی از زندگی شهری در نظر گرفته می شود.
“گاری موگل” اصطلاح فضای سبز را برای پوشش شهرها به کار می گیرد و فضای سبز را به منطقه ای پوشیده از گیاه در داخل و اطراف شهرها اطلاق می کند. که دو کارکرد مهم برای شهرها دارد.
- تعدیل دما و تلطیف هوا
- زیبا آفرینی
ساختمان های بلند که هر یک با فاصله زیاد نسبت به هم قرار می گیرند. می بایست زمین را برای فضاهای بزرگ و سبز ( محوطه سازی مجتمع مسکونی ) آزاد بگذارند. فضای سبز از گذشته تاکنون یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار در بهبود شرایط زندگی بشر بوده است.
فضای سبز مجتمع مسکونی چیست؟
محوطه سازی مجتمع مسکونی ، فضای سبزیست که شامل مجموعه ای از گیاهان در انواع مختلف باشد که در کنار یکدیگر قرار می گیرند تا فضایی سبز را شکل دهند و در محیط حیاط ساختمان ها، فضای لابی و راهروها و همچنین به صورت روف گاردن (باغ بام) روی پشت بام احداث می شود.
در کنار هم چند گلدان یا چند جعبه حاوی گل در کنارهم می توان فضای سبز کوچک ایجاد کرد.
احداث فضای سبز مجتمع های مسکونی از چیدن گلدان های ساده شروع می شود و تا احداث مدل های پیچیده ی روف گاردن که نیاز به صرف هزینه های بالا دارد ادامه دارد.
تمام مدل های کوچک و بزرگ فضای سبز در مجتمع های مسکونی به نگهداری نیاز دارند که مدیریت آن به عهده مدیریت ساختمان است.
طراحی بخش ورودی محوطه سازی مجتمع مسکونی:
یکی از بخش های مهم در ساختمان های مسکونی ، طراحی بخش ورودی زیبا و جذاب است که بسیار در ظاهر نما تاثیرگذار می باشد. ورودی مجتمع ها می تواند محوطه ساختمان را در سطح منطقه ، خاص و زیبا جلوه دهد.
طراحی بخش ورودی مجتمع مسکونی | طراحی فضای سبز محوطه ساختمان
چرا در مجتمع های مسکونی باید فضای سبز وجود داشته باشد؟
استفاده از فضای سبز در مجتمع های مسکونی به شکل روف گاردن ، باعث می شود تا حد زیادی از اتلاف انرژی کاسته شود.در نتیجه ساختمان گرما و سرمای خود را دیرتر از دست داده و اینکه ساختمان مانند عایق عمل کرده و گرما و سرمای خارج ساختمان دیرتر به مجتمع منتقل می شود.
امروزه مجتمع های مسکونی یکی از بیشترین ساختمان های سطح شهر را تشکیل می دهند. توجه به زیباسازی آنها می تواند در ظاهر فضای شهری تاثیرگذار باشد.
فضای سبز یکی از اصلی ترین بخش های بیرونی مجتمع های مسکونی شمالی ساز و جنوبی ساز است.
فضاهای سبز در مجتمع های ساختمان یک عنصر جذاب محسوب می شود و باعث افزایش قیمت واحد های مسکونی می شود. هم چنین در جلب متقاضی برای خرید و اجاره ملک بسیار موثر خواهد بود.
اجرای لنداسکیپ صرفا به کاشتن چند گل و درخت در حیاط محوطه ختم نمی شود. متخصصین این زمینه با به کارگیری علم و هنر ، نحوه ی تزئین محوطه را به گونه ای انجام می دهند که زیبایی ساختمان خود را دو چندان کند و بهترین فضای سبز برای محوطه ساختمان خود ایجاد کنید.
طراحی و ساخت المان های مختلف:
در صورتیکه مساحت بیرونی محوطه مجتمع های مسکونی فضای کافی داشته باشند می توان المان های زیر را در آن ایجاد نمود:
- طراحی و ساخت برکه مصنوعی و آبنما
- طراحی و اجرای کف محوطه
- طراحی و ساخت آلاچیق
- طراحی و ساخت استخر
- طراحی و ساخت باربیکیو
- طراحی و ساخت فلاورباکس
- طراحی و ساخت فضای جمعی رو باز جهت برگزاری جلسات مجتمع
- طراحی فضای بازی کودکان در محوطه مجتمع های مسکونی
- نورپردازی محوطه
نورپردازی محوطه مجتمع در کنار طراحی و اجرای فضای سبز از المان های بسیار مهم محوطه های مجتمع ها و برج ها می باشد که می تواند ظاهری زیبا و متفاوت در شب ایجاد کند.
برای سقف دار کردن حیاط خلوت از شاسی کشی فولادی با پروفیل قوطی و سپس نصب ورق های پلی کربنات بهترین روش است.
فضای سبز در محیط مسکونی:
منطقه ای نسبتا بزرگ پوشیده شده با درخت و گل و درختچه و چمن و سایر گونه های گیاهی.
فضای سبز بخشی از فضای باز درون شهری محسوب می شود که از لحاظ مالکیت به چهار بخش مختلف تقسیم بندی می شود.
عمومی/ نیمه خصوصی / خیابانی / خصوصی
مراحل طراحی فضای سبز (محوطه سازی مجتمع مسکونی):
- شناسایی منابع مورد نیاز
- تحلیل منابع و مطابقت آن با قوانین موجود
- هماهنگی اقدامات امکان پذیر با شرایط محیطی موجود برای طراحی فضای سبز محیط مسکونی
- طراحی نهایی
گیاهان مورد استفاده در محوطه سازی:
گیاهان از طریق عمل فتوسنتز هوا را پاک می کنند و اکسیژن تولید می کنند.
آزالیا Azalea Hybrid ، آبلیا Abelia ، شاه بلوط ، افرا ، گل ابریشم و … بهترین گونه های گیاهی برای تولید اکسیژن و عمل فتوسنتز می باشد. استفاده از فضای سبز علاوه بر کاهش آلودگی هوا و تولید اکسیژن تاثیرات مثبت فراوانی بر محیط های شهری دارد.
شامل: کنترل تشعشعات نور ، کنترل باد و ذخیره انرژی ، کاهش دما و افزایش رطوبت ، زیباسازی فضای شهری ، کاهش آلودگی صوتی ، افزایش حس آرامش و امنیت روحی.
گیاهانی مثل افرا ، اقاقیا و چنار و کاج بهترین و ارزانترین موانع برای جلوگیری از آلودگی صوتی هستند.
باید متناسب با شرایط اقلیمی محیط باشد. نوع گیاهان می بایست پس از گذشت زمان و رشد درختان منجر به کاهش نور خورشید برای طبقه های پایینی ساختمان نشود.
ارتفاع گیاهان یکی از المان های مهم و کاربردی در طراحی فضای سبز است:
- ارتفاع گیاه تا قوزک پا ، برای پوشاندن زمین
- ارتفاع تا زانو برای راهنمایی مسیر
- ارتفاع گیاه تا کمر بعنوان حصار جزئی
- ارتفاع گیاه تا سینه برای تقسیم بندی محیط
- ارتفاع گیاه بالاتر از ارتفاع دید برای حصار کردن محوطه خصوصی
طراحی فضای سبز :
در محیط های اداری ، طراحی محوطه فضای سبز نیاز به نورپردازی دکوراتیو ندارند.
(زیرا اکثر ساختمان های اداری پس از غروب آفتاب تعطیل می شوند.) این طراحی باید به گونه ای باشد که دسترسی اشخاص از راحتترین و کوتاه ترین مسیر ممکن به ورودی ساختمان باشد.
در محیط های مسکونی، با طراحی و اجرای حیات خلوت و ساخت آبنما و سایر المان های محوطه،می توان محیطی گرم برای خانواده فراهم کرد.
جایگاه محوطه سازی در زندگی شهری امروز
بیشتر خانه های امروزی به صورت آپارتمان ساخته می شود. بنابراین افراد از داشتن فضای حیاط و درختان سرسبز در خانه هایشان محروم هستند. به همین دلیل است که ساخت روف گاردن در سال های اخیر طرفداران زیادی پیدا کرده و در حال گسترش است. بدون شک یکی از مهم ترین مشکلات کنونی بسیاری از شهرهای کشور ، کمبود سرانه کاربری فضای سبز است.
با توجه به اینکه تهران شهری شلوغ و آلوده بوده که ساخت روف گاردن در آن یکی از راه هاییست که می توانیم جهت تفریح و سلامتی بیشتر شهروندان ایجاد کنیم.
ضرورت ایجاد فضاهای سبز شهری ، غیر از تاثیر بر سلامت جسمی، از نظر روانی و اجتماعی نیز بسیار اهمیت دارد. بنابراین یکی از راه های مناسب برای تامین فضای سبز ،ایجاد بام سبز (روف گاردن) و محوطه سازی (لنداسکیپ) در بلوک های ساختمانی و آپارتمانی است.
افزون بر موارد پیشین ، طراحی و ساخت فضای سبز در داخل ساختمان ها و فضاهای بام ، راهکاری اساسی برای توسعه فضای سبز شهری است. روف گاردن هم که یک راهکار اساسی برای توسعه فضای سبز شهری به شمار می رود و در رده بندی فضای سبز شهری ، جزء فضاهای سبز خصوصی به شمار آمده و در انحصار اشخاص حقیقی و حقوقی مالک آن فضاست.
محوطه سازی باغ :
طراحی محوطه سازی فضا مانند معماری بنا نیازمند طراحی می باشد . مراحل اجرای کار را به طور خلاصه عنوان می کنیم:
اولین قدم ، تهیه پلان مورد نظر می باشد ، زیرا ضمن به دست آوردن ابعاد و اندازه ، می تواند محل قرار گرفتن ساختمان نسبت به محوطه ، جهت خورشید و سایر اطلاعات مربوطه را بدست آورد.
در کنار در نظر گرفتن نیازها ، در نظر گرفتن بودجه کارفرما نیز بسیار مهم بوده و لازم است تا طاح با کمترین هزینه بهترین فضا را برای کارفرما طراحی کند.
محوطه سازی ویلا ؛ فضای بیرونی ساختمان بوده که قسمت فضای سبز ویلا را تشکیل می دهد و از المان هایی مثل آلاچیق ، آبنما، پرگولا ، چشمه ، برکه های مصنوعی ، فلاورباکس ،دیور سبز ، نورپردازی ، سیستم آبیاری هوشمند و … تشکیل شده است.
در انتخاب گیاهان مناسب در طراحی ، می بایست در محوطه کاشت به این نکته توجه کنیم که برخی گیاهان نور دوست و برخی سایه دوست بوده و در هنگام طراحی محوطه ،محل قرار گرفتن گیاهان را نیز به درستی در نظر بگیریم.
محوطه سازی و کارهایی که متخصصین در این حوزه انجام می دهند.
متخصصین این رشته نقش مهمی در سلامت و رفاه و زیبایی منظر طبیعی ایفا کرده و در حوزه های مختلفی فعالیت می کنند.
فعالین در حوزه لنداسکیپ (محوطه سازی )
محوطه سازی مشاغل زیادی را شامل می شود ؛ تکنسین های نصب ، ساخت سازه های باغی ، متخصصین کاشتن گل ، درختچه ، چمن و پیرایش درختان ، طراحی باغ ها ، آبنما و چشمه ها ( منظره آبی) عناصر غیرزنده مانند زهکشی ، سیستم آبیاری هوشمند ،نصب سیستم های آبپاش همه این ها زیرشاخه های محوطه سازی به شمار می آیند. مشتریان علاقمند برای محوطه سازی برای استخر ، حیاط و محوطه حیاط خود نیاز به شرکت محوطه سازی معتبر دارند تا از طراحی تا اجرا را با خیال راحت به آن بسپارند.
مردم از سالیان دور ، محوطه سازی را تمرین کرده ند. تغییر در زمین ، ساخت سازه ، افزودن گیاهان و … بخش هایی از محوطه سازی به شمار می آید. محوطه سازی به برنامه ریزی ، چیدمان و احداث باغ هایی اشاره دارد که ظاهر را تغییر داده و فضای قابل استفاده برای فعالیت های بیرونی دراطراف خانه ایجاد می کنند.
چگونه اقدام به محوطه سازی کنیم؟
در درجه اول باید مشخص کنید که قصد دارید چگونه اقدام به محوطه سازی کنیم سپس برای ایده گرفتن برای استفاده از فضا ، از متخصصین این زمینه مشاوره بگیرید. گیاهانی که برای محوطه سازی به کار می برید میبایست از بین گیاهانی که بر اساس سبک و کاربری و نوع ، طبقه بندی و سازماندهی شده اند انتخاب کنید. ایده هایی که برای محوطه سازی در اختیار خواهید داشت بیشمار است.
ترکیبی متعادل از منظره سخت (حیاط) و منظره نرم (گیاهان) را پیش رو خواهید داشت. برخی افراد می خواهند فضایی با آشپزخانه در فضای باز ، در طراحی خود داشته باشند و آتشکده در وسط نیمکت هایی که برای دور هم نشستن های شبانه طراحی کنند. احداث استخر در فضای محوطه تا اوقات خوشی را با دوستان و خانواده سپری کنند.
همانطور که قبلا گفتیم محوطه سازی، تلفیقی از علم و هنر است ؛ و کارهایی که طراحان منظر انجام می دهند شامل:
طراحی و ساخت باغ و مناظر مسکونی و تجاری ، حفظ چمنزارها و پرچین ها و رشد گیاهان . کنترل و حذف علف های هرز – ایجاد سازه های تفریحی، مانند وسایل بازی کودکان ، آبنما ها و …
سبک های مختلف محوطه سازی
محوطه سازی در ظاهر کلی منزل شما تاثیر زیادی دارد.
برای سپری کردن استثنایی اوقات فراغتتان لزومی ندارد حتما به جزیره ای دور افتاده بروید ، شما می توانید با اجرای پروژه محوطه سازی (لنداسکیپ) در محوطه حیاط یا ویلای خود ، و با طراحی گل های رنگارنگ و کاشت درختان تنومند و بلند، منظره خارق العاده ای را برای خود پدید آورید. با قرار دادن تخت خواب زیر پرگولا و با طراحی و تزیین آن با پرده های حریر ، در کنار استخر و آبنما منظره ای رویایی خلق کنید. از قرار دادن مجسمه های سنگی در کنار آن و مشعل دان ها و لامپ های روشنایی زیبا و مبلمان فضای باز و سایر اقلام مربوط به محوطه سازی غافل نشوید . هر یک از این اقلام برای داشتن محیطی خارق العاده بسیار موثر خواهند بود.
محوطه سازی به سبک جنگل
می توانید با کاشت درختان تنومند و همیشه سبز ، مثل ( سرو ، کاج ، صنوبر، ارس ، سرخدار ، چوب قرمز و … ) پوشش محوطه خود را در تمام فصول سال حتی زمستان نیز حفظ کنید. ساختاری مثل مسیرهای سنگی ، نیمکت های چوبی ، آبنما های سنگی ، برکه های کوچک مصنوعی ، می تواند به ایجاد حس جنگل بسیار کمک کند.
چمنزار: اگر درختان بلند ، سبک مورد نظرتان نیست می توانید با چمن کاری و گلکاری های رنگارنگ به ایجاد منظره دشتی دلخواهتان برسید.