چالش های موجود جهت اجرای روف گاردن
روف گاردن یا بام سبز در کنار زیبایی و جلوه ای که به بنا میدهد در مسیر طراحی و اجرا چالش ها و سختی هایی را در بر دارد . که در ذیل به برخی از آنها اشاراه میکنیم.
مشکل رطوبت
با توجه به عدم اتصال خاک روف گاردن به زمین ، و حذف خاصیت مویینگی جهت مرطوب نگاه داشتن خاک نیاز به ساختاری جهت رفع این مشکل می باشد . راه حل : استفاده از لایه ای جهت ذخیره و نگهداری آب برای کل سطح.
اسیدی بودن خاک
از آنجایی که هم گیاه و هم خاک داری PH اسیدی می باشند ، قادر هستند لایه های عایق معمولی را ماننده ایزوگام و غیر طی مدت کوتاهی قابل نفوذ نمایند. راه حل : استفاده از لایه های ضد اسید
حرکت روان آب بدون هیچ مانعی و هدایت به هرزآب
در صورت استفاده غیر اصولی روفگاردن و نبود سیستم مناسب آب در یافتن مسیر خود دچار مشکل شده . راه حل : استفاده از لایه درنیج
ریشه دوانی گیاهان و نفوذ به لایه های عایق
از آنجایی که گیاهان و علف های هرز به راحتی قادر به نفوذ در منافذ ایزوگام و غیر گونی هستند می توانند پس از مدتی لایه عایق را نفوذ پذیر نمایند. راه حل : استفاده از لایه ضد نفوذ ریشه . Root barrier
ریز ذرات
ریز ذرات به راحتی می توانند هرزآبها را مسدود نمایند . راه حل : استفاده از لایه فیلتر مناسب.
نشست ساختمان
در اثر نشست های ساختمان و یا بروز زلزله های کوچک احتمال شکست در بخش لایه عایق ساختمان رخ می دهد . راه حل : استفاده از لایه کشسانی پلی اتیلنی که هم عایق رطوبت بوده و هم ضد نفوذ ریشه می باشد . این لایه تا ۶۰ برابر اندازه واقعی خود کش می آید.
سیستم کلی لایه بندی و ایمن سازی روف گاردن
برای ساختن یک روفگاردن ، با توجه به شرایط خاص این محوطه ، به خدمت گرفتن مشاوران حرفه ای مورد نیاز است که با انجام عملیات نقشه برداری دقیق و انجام محاسبات گوناگون و انتخاب مواد مناسب و اجرای صحیح ، به محوطه شخصیتی خاص ببخشند .اما در صورت کلی اجرای روف گاردن نیاز به پیش نیاز هایی دارد که در زیر به آنها می پردازیم :
تقسیم وزن در روف گاردن
تقریبا مهندسین تمام ساختمان ها ، برای وزن برف ،حدود ۵۰ کیلو در مترمربع ، بار بر روی پشت بام محاسبه می نمایند ، این بار محاسبه شده می تواند کمک کند تا برای اضافه وزن ناشی از ساخت بام سبز بر ساختمان استفاده گردد. اما نکته مهمتر از این موضوع برنامه ریزی تقسیم وزن المانهای بام سبز در محل های مناسب است چرا که باری که برای برف محاسبه شده بصورت یکنواخت در روی کل بام پیش بینی شده اما بار در بام سبز در بسیاری از نقاط بصورت متمرکز میباشد .
انتخاب مصالح برای روف گاردن
اگر چه ساخت بام سبز شباهت های زیادی به محوطه سازی دارد اما محدودیت وزن ، مهمترین عاملی است که باعث می شود تا تغییرات در انتخاب مصالح و حتی نحوه اجرای آنها به وجود آید
ایزولاسیون روف گاردن
ایزولاسیون در بام سبز یکی از مهمترین بخش ها است ، که در واقع مرزی است برای عبور و عدم عبور آب به فضایی که زیر روف گاردن قرار دارد . برای این بخش بسته به سایز بام سبز می توان از روش ها و متریال های مختلفی بسته به نوع طراحی و سازه استفاده نمود.
روف گاردن
لایه ضد نفوذ ریشه
ریشه گیاهان یکی از عواملی می باشد که می تواند به راحتی باعث تخریب سیستم ایزولاسیون ساختمان و حتی مسدود شدن راههای خروج آب شود . لذا لایه مناسب جهت جلوگیری از نفوذ ریشه بسیار مهم می باشد .
زهکشی بستر کاشت در روف گاردن
شاید اهمیت ایزولاسیون در روفگاردن از کسی پوشیده نباشد اما باید خاطر نشان کرد اگر اهمیت زهکشی در بام سبز بیش از ایزو لاسیون نباشد کمتر نیست . زهکشی در روف گاردن از دو سو دارای اهمیت است اول برای حفظ سلامت ریشه گیاهان مورد استفاده در بام سبز و بعد برای جمع آوری و هدایت آب مازاد به لوله های خروجی . معمولا به دلیل در نظر نگرفتن لوله های جداگانه برای دفع آبهای مازاد روف گاردن ، باید از لوله های آب باران کمک گرفت . تبدیل زهکشی متمرکز در بستر های کاشت روفگاردن به زهکشی گسترده ،نیاز به فنون و مصالح خاص این موضوع را داراست.
فیلترینگ روف گاردن
فیلترینگ در روفگاردن به عملیاتی اتلاق میشود که طی آن از انتقال املاح خاک به لایه های پایین تر جلوگیری می گردد . این عمل به واسطه قرار دادن لایه ای از الیاف ،انجام می پذیرد. عدم انجام این عملیات باعث تغییر بافت خاک و مسدود شدن مسیر های زهکشی روف گاردن می شود.
انتخاب خاک مناسب برای روف گاردن
خاک در روفگاردن یکی از مواردی است که می بایست برای انتخاب و آماده سازی آن دقت زیادی نمود چرا که خاک در روف گاردن دارای محدودیت هایی است که برخی از آنها عبارتند از: ۱- خاک در روفگاردن باید وزن مخصوص کمتری داشته باشد ۲- خاک در روفگاردن باید توانایی جذب آب بیشتری داشته باشد ۳- اگر چه می توان با کود دهی نیاز غذایی گیاهان را در روف گاردن برطرف کرد اما به دلیل مشکلات برای تعویض خاک در روف گاردن ،خاک در روفگاردن باید دارای مواد غذایی باشد که با گذشت زمان علاوه بر بهبود دانه بندی بتواند نیاز گیاهان را به مواد غذایی مرتفع نماید.
انتخاب گیاه برای روف گاردن
تمام هزینه ها و تلاشها برای ساخت بام سبز برای رسیدن به فضای سبز و کاشت گیاهان است وهمین نمایانگر اهمیت انتخاب گیاهان برای روف گارن می باشد. گیاهانی که برای روفگاردن استفاده می شوند از میان همان گیاهانی که بر روی زمین کاشته می شوند انتخاب می گردند با این تفاوت که باید به چند خصوصیت آنها توجه داشت مثل میزان رشد ریشه ،میزان تحمل گرما و تابش مستقیم نورخورشید و میزان مقاومت در برابر باد های شدید.
روف گاردن
مراحل طراحی و اجرای روف گاردن
می توان برای فرایند طراحی و اماده سازی روفگاردن مرحله در نظر گرفت.
مرحله اول
بررسی و امکان سنجی با توجه به ساختار سازه
مرحله دوم
تجزیه و تحلیلی محیطی ( نور – باد – دید مجاور – نیازهای کارفرما و … )
مرحله سوم
انتخاب چند ایده بر اساس محتوای طرح ، برنامه طرح و تجزیه و تحلیلها و ارائه طرح دوبعدی
مرحله چهارم
پرورش یکی از ایده ها و آفرینش یک طرح کامل ( به صورت ۲D ، ۳D ، یا ماکت)
مرحله پنجم
بستر سازی مورد نیاز و تمهید اقدامات لازم امنیتی ساختمان و سازه با توجه به چک لیست شرکت
مرحله ششم
اجرای جزء به جرء مراحل نصب لایه ها و نظارت و کنترل کامل فنی
مرحله هفتم
تست و کنترل نهایی قبل از اجرای بستر کشت و ترکیب بندی کلیه عناصر و ایجاد وحدت در تمام اجزای مصنوع و نامصنوع
مرحله هشتم
توسعه و گسترش بستر گیاهی